Israel reis

Vijf jaar geleden organiseerden wij, ds. Carol van Wieren en ds. Els Visser, een reis naar Israël met een groep gemeenteleden uit verschillende kerken. Van 22 april tot 1 mei 2020 willen wij opnieuw een reis met gemeenteleden maken naar Israël .

Zo’n reis is een bijzondere ervaring. Het is indrukwekkend om het land en de verschillende plaatsen te zien waar de bijbelse verhalen zich hebben afgespeeld. Je merkt dat die verhalen daardoor op een nieuwe manier tot leven komen. Het is ook bijzonder om dit land te bezoeken omdat je beseft hoe speciaal het is dat dit volk Israël   er wonen en leven mag, na alles wat er de eeuwen door plaats heeft gevonden aan vervolging, Jodenhaat en poging tot vernietiging.  En je wordt ervan doordrongen dat het een blijvend zoeken is naar wegen om in vrede samen te leven als Joden en Palestijnen , met alle spanningen en conflicten daarbij . Een reis naar Israël is ook mooi omdat we als groep met elkaar optrekken en  in gesprek raken over de bijbelse verhalen en over ons geloof. De meeste dagen sluiten we af met een korte avondoverdenking.

We maken de reis met de christelijke reisorganisatie Drietour die de complete reis verzorgt: de vliegreis, de hotelovernachtingen, de maaltijden, een nederlandstalige gids, de bus met chauffeur en de fooien. Alles is bij de prijs inbegrepen en die prijs zal rond de 1700 euro per persoon zijn.

Globaal ziet het programma er als volgt uit ( wijzigingen voorbehouden):

Dag 1. Vlucht naar Tel – Aviv en transfer naar het hotel in Netanya.

Dag 2. Bezoek aan Caesarea en de Karmel met het klooster Muhraka. Daarna terug naar Netanya voor wat vrije tijd bij de zee.

Dag 3. Vertrek uit Netanya. Bezoek aan de kibboets Nes Ammin met ontmoeting en lunch. Daarna naar de kruisvaardersstad Akko en naar het hotel in Tiberias bij het meer van Galilea.

Dag 4. Bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen en Tabcha, de plaats van de broodvermenigvuldiging. Ook bezoek aan Kapernaüm met resten van de synagoge en het huis van Petrus. In de middag bezoek aan de opgravingen bij Magdala.

Dag 5. We varen met een rondvaartboot op het meer van Galilea waar we een korte viering houden. In de middag bezoek aan het National Park Hula met zijn vele vogelsoorten.

Dag 6. Reis van Tiberias naar Jeruzalem. Onderweg bezoeken we de opgravingen van Beth Sean en het natuurpark Gan Hashlosha. We rijden door de Jordaanvallei naar het zuiden en zien de doopplaats Qasj al Yahud, waar Johannes de Doper gedoopt zou hebben. We bezoeken Qumran, de plek waar Dode Zee-rollen gevonden zijn . Overnachting  in Bethlehem.

Dag 7. Bezoek aan Yad Vashem, het nationaal Holocaustmuseum. ’s Middags wandelen we over de stadsmuren van Jeruzalem en is er vrije tijd.

Dag 8. Bezoek aan de burcht Massada en de Dode Zee. We bezoeken Engedi (de plek waar David zich in de spelonk verborg voor Saul) en de Shulamit waterval. Overnachting in  Jeruzalem.