Filmavonden

Film in Landvast op woensdag 21 november

 

In samenwerking met Bioscoop Landvast organiseren de Havenkerk / Ontmoetingskerk te Alblasserdam en de Bethlehemkerk / Morgenster te Papendrecht dit seizoen twee filmavonden: op woensdag 21 november 2018 vertonen we de speelfilm ‘Homecoming (1945)’ en op woensdag 16 januari 2019 de documentaire ‘Snelwegkerk’, inclusief een Q&A met regisseur Elsbeth Fraanje. 

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel? De dorpsbewoners gaan gebukt onder een collectief schuldbesef en door de komst van de vader en de zoon komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Is het familie van joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd en komen ze hun clandestien verkregen eigendommen opeisen? Het dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen..

 

Ten grondslag aan ‘Homecoming (1945)’ ligt een kort verhaal van slechts tien pagina’s. Regisseur Ferenc Török werkte het uit tot een volwaardig script. Het eindresultaat boeit de volle anderhalf uur. Het toont aan dat er maar één vingerknip nodig is om zaken in beweging te brengen. Diep weggestopte schuldgevoelens kunnen opeens aangeboord worden en in volle hevigheid zich een weg naar buiten zoeken. Török verkent minutieus hoe de verschillende hoofdpersonen omgaan met hun fouten uit het verleden. Ondanks kleine lichtpuntjes beklijft vooral de gitzwarte tekening van de ‘condition humaine’. De neiging, die al zo oud is als Adam en Eva, om het eigen straatje schoon te vegen. Zelf geen verantwoordelijkheid nemen, maar wijzen naar de ander. 

(….)